Inledande uppgång men rekylrisken är stor

sammanfattningStockholmsbörsen: Efter en inledande nedgång igår kom köparna tillbaks vid 1135-nivån, precis som i måndags. Därefter var det relativt små rörelser mellan 1141 och 1138. Stängningen vid 1139,2 motsvarade en måttlig nedgång med 0,4 procent. Måndagens utbrott skulle visa sig, åtminstone än så länge, vara falskt. Högst omsatt var Ericsson följt av Volvo och HM. 33 procent av de aktier jag dagligen bevakar steg. Hittills i år har OMXS30 stigit med 3,1 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen sedan igår. 200-dagars medelvärde har åter börjat vrida upp (fortfarande knappt noterbart) men avståndet till kursstaplarna i dagsgrafen är för stort för att det ska vara lockande med nya köp.

Divergensen mellan MACD och prisgrafen är tydlig, både i 60-min och i dagsgrafen.

Även om gummisnodden är hårt spänd på ovansidan och kursen närmar sig taket i den korta trendkanalen behöver inte en rekyl bli varken kännbar eller långvarig.

Sämsta sektorer under tisdagen blev konsumentprodukter och finans. Bäst gick oljebolag och kontradefensiva hälsovård.

Sämst av de aktier jag dagligen går igenom gick SCA B (-3,0%), Swedbank (som jag säljrekade -1,6%) följt av Assa Abloy (-1,4%). Bäst gick Getinge (+1,3%), Nokia (+1,2%) följt av Volvo B (+1,0%).

Högst omsatta aktier under tisdagen blev Eric B 1140 Mkr (-0,1%), Volvo B 959 Mkr (+1,0%) följt av HM B 713 Mkr (+0,1%).

OMXS30 inför onsdagen: Det är lätt att ryckas med och bli euforisk när det går bra och alltför pessimistisk när börsen fallit brant några dagar. Genom att använda de längre och kortare trendlinjerna som ledstänger och inte kämpa emot har vi vunnit mycket. Nu är det svenska storbolagsindexet översålt och verkar avslaget men optimismen är alltför utbredd. Oavsett vad vi tror eller tycker ska vi befinna oss bland köparna så länge ingen bekräftad säljsignal effektueras. Den första säljsignalen får vi om 1123,7 punkteras och nästa vid 1119. Blankning på längre sikt är inte aktuellt förrän 1026 punkteras.

SP500 inför onsdagen: Även om kursen kan fortsätta uppåt och inte visar några tecken på rekyl kan vi konstatera att gummisnodden är extremt hårt spänd på ovansidan. En rekyl är hälsosam åtminstone ner till 1452 och vi ska vara beredda att kliva på för uppgång i samband med fortsättningssignaler.OMXS30-20130123

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Byggmax (kl 8.00), Diamyd Medical (kl 8.30)

Utländska rapporter idag:
– Abbott Labs (före USA-börsernas öppning), Amgen (efter USA-börsernas stängning), Apple (efter USA-börsernas stängning), Novartis (kl 7.00), Siemens (kl 7.30), Varian (efter USA-börsernas stängning)

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: premiärminister David Cameron håller tal om EU
– Frankrike: industrins konfidensindikator januari kl 8.45
* Storbritannien: arbetslöshet december kl 10.30
* BOE: protokoll från räntemöte 9-10 januari kl 10.30
– EMU: statsskuld 3 kv kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– BOC: räntebesked kl 15.00
– EMU: hushållens konfidensindikator (prel) januari kl 16.00
– USA: FHFA husprisindex november kl 16.00
– IMF: uppdaterade konjunkturprognoser kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Tisdagen inleddes svagt och var nere och testade 1481 innan köparna kom tillbaks efter en timmes handel. Resten av dagen dominerades helt av köparna som fick till en stängning på 1491,8 vilket motsvarade en uppgång med 0,4 procent. Trots att försäljningen av befintliga hem föll var inte nedgången så pass stor att den bedömdes äventyra återhämtningen. Småbolagsindexet Russell 2000 gick bäst av börsindexen med en uppgång på 0,7 procent. S&P 500 har nu stigit fem dagar i rad.

Totalt omsattes 2,5 miljarder aktier under tisdagen vilket var lägre än i fredags men 6 högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 194 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg vilket var ett tecken på dålig bredd. Olje- och transportrelaterade bolag gick bäst medan dollar och konsumentprodukter gick sämst. Hittills i år har S&P 500 stigit med 6,4 procent och Nasdaq composite 6,2 procent.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Den långa trenden som representeras av årsmedelvärdet är stigande och kursen befinner sig en bra bit ovanför nivån. Primärtrenden (MA-200D) lutar uppåt och noteras inför onsdagen kring 1395. Det kortare sentimentet är positivt och kursstaplarna befinner sig ovanför både de långa-, medellånga och korta trendlinjerna.

Asien: I Asien är det måttliga, men mestadels fallande kurser till stor del beroende på att den japanska yenen stärkts under natten. Det är tredje dagen i rad som Nikkei backar.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar